Skip to content

Politie nieuws Groningen


 • Wed, 07 Nov 2012 14:24:38 +0000: Wapen schietincident Marum gevonden - Nieuwsberichten
  Marum • De politie heeft het wapen gevonden dat vermoedelijk is gebruikt bij het schietincident in Marum van dinsdag 10 juli j.l. Dit schietincident kostte het leven aan de 40-jarige Jan Elzinga. Er zitten drie mannen vast voor betrokkenheid bij het schietincident. Op basis van aanwijzingen van één van de verdachten kon de politie het wapen opsporen. Het is in beslag genomen voor nader onderzoek. Meer aanhoudingen in dit grootschalige rechercheonderzoek worden niet uitgesloten.

  Aangever gestolen kentekenplaten gezocht

  Bij het schietincident is gebruik gemaakt van een Chrysler Voyager met gestolen kentekenplaten. Volgens verklaringen zijn er, vermoedelijk in de week voor de moord, kentekenplaten gestolen nabij carpoolplaats ‘De Scheiding’ bij Frieschepalen. Hiervan is echter geen aangifte teruggevonden. Bent u in die periode en op die locatie uw kentekenplaten kwijt geraakt? Neemt u dan contact op met de politie.

   

  Politie zoekt mogelijke getuigen Camping Strandheem

  De politie is in het kader van het onderzoek naar het schietincident in Marum nog op zoek naar mogelijke getuigen. Bij het schietincident is gebruik gemaakt van een donkerpaarse Chrysler Voyager met het opschrift GINSENG.NL. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat deze auto een aantal dagen geparkeerd heeft gestaan op de parkeerplaats bij Camping Strandheem te Opende. De politie is dringend op zoek naar getuigen die deze auto hebben gezien in de week, voorafgaand aan de moord (van 3 t/m 10 juli 2012), in de buurt van bovengenoemde locatie. De politie is specifiek op zoek naar een man en vrouw die daar met een hond hebben gewandeld. Mogelijk zijn zij getuige geweest van activiteiten met of bij deze bewuste auto. Hoe dan ook komt de politie graag met deze mensen in gesprek. De politie sluit verder niet uit dat bij deze auto een zwarte of een groene Volvo V70 aanwezig is geweest.

   

  Contact

  Ook anderen die naar aanleiding van deze of eerdere informatie iets willen delen met de politie, kunnen contact opnemen:

  • Geen spoed, wel politie: 0900-8844.

  • Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

  • Criminele Inlichtingen Eenheid: 078-3459199.

  • Hettipformulier.  

  Kijk voor meer informatie en eerdere berichtgeving over dit onderzoek opwww.schietincidentmarum.nl.

 • Tue, 06 Nov 2012 17:25:15 +0000: Politie rolt 24 hennepkwekerijen in Noord-Nederland op - Nieuwsberichten
  Provincies Drenthe, Fryslan en Groningen • In verschillende plaatsen in de drie noordelijke provincies heeft de politie op dinsdag 6 november onderzoeken ingesteld naar hennepkwekerijen. Er werden in totaal 24 hennepkwekerijen ontmanteld en drie verdachten aangehouden. Dat gebeurde in het kader van de Landelijke Hennepdag. In heel Nederland vonden acties plaats tegen hennepteelt.


  Groningen
  In de Provincie Groningen werden in totaal 14 hennepkwekerijen opgerold: 5x in Groningen, 2x in Delfzijl, 2x in Stadskanaal en 1x in Uithuizen, Appingedam en Oude Pekela. Aan de Zuiderweg in Noordbroek werd een professionele hennepkwekerij aangetroffen met 1600 planten. In Musselkanaal werd in een woning ook een kwekerij ontmanteld. Hier werden 15 zogeheten moederplanten en 215 hennepstekjes gevonden. Moederplanten worden gebruikt om hennepstekjes mee te kweken. Deze worden weer verkocht aan criminelen die een hennepkwekerij willen beginnen. In de provincie werden in totaal 3560 moederplanten en 2135 hennepstekken in beslag genomen.

  Drenthe
  In een woning aan de Brinkweg in Peize werd een kwekerij met 499 hennepplanten aangetroffen. Alle planten met toebehoren werden vernietigd. De politie trof in een woning aan de Albert Steenbergenstraat in Hoogeveen 2 kilo hennep en 125 gram amfetemine aan. Alle verdovende middelen werden in beslag genomen. De bewoner, een 33-jarige man, werd aangehouden en gehoord over het drugsbezit. Naast Peize en Hoogeveen (2x) werden ook kwekerijen in Zuidlaren en Emmer-Compascuum ontmanteld.


  Fryslan
  In de Gerben van Tuinstraat in Sint Jacobiparochi trof de politie een hennepkwekerij met 264 planten aan. De planten en de kweekapparatuur werden vernietigd. In een woning aan de Jan Rudolf Thorbeckestraat in Harlingen gebeurde het zelfde. Hier werden 146 hennepplanten met toebehoren opgerold. In de provincie Fryslan werden verder in de plaatsen Warten, Appelscha, Hempens en Sint Annaparochi kwekerijen opgerold.

   

  Plukken
  De politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst werken nauw samen om hen te raken op een plek die pijn doet: in de portemonnee. Door deze aanpak hebben verdachten geen profijt van hun daden en wordt duidelijk gemaakt dat misdaad niet loont.Het afpakken van crimineel geld draagt zodoende bij aan herstel van het rechtsgevoel in de maatschappij. Verdachten van georganiseerde hennepteelt kunnen hun omgeving niet langer imponeren met bijvoorbeeld exclusieve sieraden of dure auto’s, die zijn betaald met oneerlijk verkregen vermogen. De politie zal per zaak bekijken op welke manier crimineel vermogen het meest efficiënt kan worden afgepakt. Dat kan onder meer door de rechter hennepgeld verbeurd te laten verklaren of door een ontnemingszaak te starten. Het maakt uiteindelijk niet uit hoe het criminele geld wordt afgepakt, als het maar wordt afgepakt.

 • Tue, 06 Nov 2012 15:04:04 +0000: Vrachtwagencontrole leidt tot 31 bekeuringen - Nieuwsberichten
  Groningen • De politie heeft maandagmiddag- en avond samen met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in Groningen een controle gehouden. De controle was gericht op vrachtauto's en vooral gericht op het frauderen en manipuleren van de tachograaf.

  Verder werd er gecontroleerd op onder meer de afmetingen, banden, stuurinrichting, ophanging, remmen en verlichting van de vrachtauto’s. De controle vond plaats in het keuringscentrum van de Rijksdienst voor het RDW aan de Duinkerkenstraat in Groningen.

   

  In totaal werden er 34 vrachtautocombinaties gecontroleerd, zowel Nederlandse als buitenlandse combinaties. Dit resulteerde in 31 overtredingen voor onder meer 2x gladde band (180 euro), 3 x voeren van meer verlichting dan is toegestaan (120 euro), 4 x verzegeling tachograaf verbroken (2200 euro), 2 x overschrijding van de hoogte van het voertuig (400 euro), 4 x ondeugdelijke remmen, onvoldoende remvertraging oplegger 220 euro en 2 x bleek het chassis doorgeroest (220 euro).

   

  Direct betalen

  In totaal werd er voor 18370 euro aan boetes uitgeschreven voor. De buitenlandse ondernemingen moest direct contant de opgelegde boete betalen. De politie is zeer te spreken over de samenwerking en het resultaat van de controle.

 • Sat, 03 Nov 2012 09:38:03 +0000: Politie lost meerdere misdrijven in Hoogezand op - Nieuwsberichten
  Hoogezand • Met de aanhouding van zeven minderjarigen verdachten uit Hoogezand, heeft de politie meerdere misdrijven opgelost. Het gaat om een gewelddadige straatroof en diefstallen in vereniging. De zeven aangehouden verdachten zijn zes jongens en een meisje in de leeftijd van 14 en 17 jaar. Alle misdrijven werden in de maand augustus gepleegd. De verdachten hebben hun aandeel bekend.

  Start van het onderzoek

  Vrijdagavond 17augustus, omstreeks 23.00 uur, kreeg de politie een melding van een gewelddadige beroving in het winkelcentrum aan De Hooge Meeren. Het bleek dat twee jongens en een meisje door een aantal jongens waren bedreigd met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. De overvallers eisten geld. Toen ze dit niet kregen gingen zij er met een baseballcap en een zonnebril vandoor.

   

  Onderzoek roofcoördinatieteam

  Het Roofcoördinatieteam van Hoogezand verrichtte direct uitgebreid onderzoek. De slachtoffers werden door de recherche gehoord. Deze informatie leverde al snel bruikbare informatie en signalementen van de drie straatrovers op. Een aantal dagen later werd een 15-jarige verdachte door de politie aangehouden voor de diefstal van een elektrische fiets. Hij bekende de diefstal en bekende ook de straatroof in het winkelcentrum. Het Roofcoördinatieteam kon daarop vijf jongens en een meisje aanhouden. Een aantal van de verdachten werden voor verder onderzoek ingesloten in het cellencomplex aan de Hooghoudtstraat. De jeugdige verdachten werden uitgebreid door rechercheurs verhoord.

   

  Diefstal jassen

  Bij deze verhoren bekenden ieder zijn aandeel in de straatroof en de diefstal van de elektrische fiets. Twee jongen uit de groep bekeneden daarnaast ook verantwoordelijk te zijn voor meerdere diefstallen van jassen. De jassen werden gestolen uit de garderobe van een school in Hoogezand. Van de diefstal van de jassen beschikte de politie over bewakingsbeelden. Toen het duo werd geconfronteerd met de beelden konden ze niets anders doen dan een bekentenis af te leggen.

   

  Verdachten

  De strafbare feiten werden in wisselende samenstellingen gepleegd. Alle verdachten werden na verhoor in afwachting van hun rechtszaak heengezonden.

   

  Balletjespistolen

  De recherche trof bij doorzoekingen in de woningen van de verdachten twee zogenaamde balletjespistolen aan. Dit zijn plastic replica's van echte vuurwapens. Ze lijken bedrieglijk echt en nauwelijks van echt te onderscheiden. De wapens werden in beslaggenomen. Bezit van dergelijke wapens levert een misdrijf op.

   

  Motief

  Tijdens de politieverhoren gaven de meeste verdachten aan dat voornamelijk spanning en sterke invloed van ‘groepsgedrag’ het motief was voor hun gedrag.De meeste verdachten waren al met politie en/of justitie in aanraking geweest.

   

  Beslissing

  Het onderzoek is volledig afgerond. De politie heeft dossier opgemaakt en opgestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie beslist wat met de verdachten gaat gebeuren.

 • Fri, 02 Nov 2012 19:00:55 +0000: Ondernemingsraad Politie verbaasd over berichtgeving - Nieuwsberichten
  Groningen • De ondernemingsraad van Politie Groningen is verbaasd over de berichtgeving van RTV Noord en het Dagblad van het Noorden over de rellen in Haren.

  De ondernemingsraad steunt de keuze van de korpsleiding om nu niet naar buiten te treden en radiostilte in acht te nemen. Op zich vraagt dit uitleg omdat de Ondernemingsraad normaal gesproken altijd pleit voor transparantie en directe openheid naar de pers. Omdat korpsleiding en bestuur samen hebben gekozen voor een externe evaluatie van de Harense problemen is het daarom logisch dat er pas weer gecommuniceerd wordt als de evaluatie is afgerond. De ondernemingsraad heeft vertrouwen in de commissie Cohen. Pas als de conclusies van dit onderzoek bekend zijn, zal de ondernemingsraad een standpunt innemen. Zo lang het onderzoek gaande is, staat de ondernemingsraad van het Groninger korps achter de korpsleiding. Het feit dat RTV Noord en het Dagblad van het Noorden ervoor kiezen om nu met eigen feiten naar buiten te komen en het onderzoek van de commissie Cohen niet te willen afwachten, lijkt voorbarig.

   

  ‘Het is goed dat er nu niet naar buiten gereageerd wordt’ zegt Ben Kenters, voorzitter van de Ondernemingsraad. ‘Laat de commissie Cohen eerst haar werk doen. Het zou mooi zijn als ook de media het resultaat van de commissie Cohen kunnen afwachten. Het lijkt voor de hand liggend dat de commissie constateert dat ook de politie niet alles goed heeft gedaan. Maar we kunnen dat pas een waardeoordeel geven als we alle feiten kennen en een totaal beeld hebben.’

   

  Bron: ondernemingsraad Politie Groningen