Skip to content

Politie nieuws Hollands-Midden


 • Thu, 08 Nov 2012 15:54:47 +0000: Voorschoten - OM eist 3 en 4 jaar gevangenisstraf in zaak explosief aan flitspaal - Nieuwsberichten
  Voorschoten • De officier van justitie heeft op donderdag 8 november gevangenisstraf geëist tegen de twee mannen die ervan verdacht worden op zondag 23 oktober 2011 een zelfgemaakt explosief te hebben bevestigd aan een flitspaal in Voorschoten.

  Tegen de 33-jarige verdachte uit Voorschoten eiste de officier vier jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Hij is volgens de officier verminderd toerekeningsvatbaar.

  Tegen de 26-jarige man uit Voorschoten eiste de officier 3 jaar gevangenisstraf. De officier ziet de 33-jarige man als de initiatiefnemer en vindt dat de 26-jarige man een kleinere rol had. Zij ziet hem als een meeloper, die  in het plan van zijn medeverdachte is meegezogen.

  Aan de man die zijn hand kwijtraakte na de ontploffing van het explosief, zou een schadevergoeding van ruim 200.000,- euro moeten worden betaald.

  Wat er die nacht gebeurde
  In de nacht van zaterdag op zondag kwam rond 03.30 uur de melding binnen van een getuige die twee mannen met een ladder bij een flitspaal zag staan. De politie ging naar het kruispunt aan de Voorschoterweg en bekeek het explosief. Uiteindelijk werd besloten om de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) om bijstand te vragen. Het explosief werd van de flitspaal gehaald en op het wegdek neergelegd, waarna het werd ontmanteld. Op een gegeven moment leek de situatie veilig, maar toen ging het mis. Het explosief ontplofte. Eén EODD-er raakte zijn hand kwijt en liep oogletsel op. Een andere EODD-er liep ernstige gehoorschade op en oogletsel. Een medewerker van  Forensische Opsporing van Politie Hollands Midden liep oogletsel op en gehoorschade.

  Na de explosie werd direct een groot onderzoek gestart door Politie Hollands Midden onder leiding van de officier van justitie. Dit onderzoek leidde naar de twee verdachten die zich donderdag 8 november voor de rechter moesten verantwoorden.
  Uit onderzoek en verklaringen van getuigen en verdachten blijkt dat de 33-jarige man het explosief gemaakt heeft in zijn huis, mogelijk samen met de 26-jarige verdachte. Samen zijn ze die zondagochtend met de auto naar de flitspaal gereden om het explosief daaraan te bevestigen. Hun doel was om de flitspaal te vernielen.

  Toen het explosief vastzat, reden de mannen weg. De 33-jarige man fietste later terug om het explosief aan te steken, maar zag dat er een auto met oranje lichten bij de flitspaal stond. De man is toen weer weggegaan.

  Gevaar omgeving
  De officier van justitie vindt dat de mannen hadden kunnen weten dat wat zij deden gevaarlijk was voor de omgeving. Die nacht zagen zij meerdere auto’s langskomen, toen zij bezig waren het explosief aan de flitspaal vast te maken. De mannen wisten dat het explosief gevaarlijk was. Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) blijkt dat wanneer het explosief in zijn geheel zou zijn ontploft dat dit tot had kunnen leiden tot ernstig of dodelijk letsel van personen die zich tot circa 10 meter nabij de flitspaal bevonden. Het explosief had bij explosie in zijn geheel een kracht gehad van ongeveer acht kleine handgranaten. 

  Ernst van de feiten
  De EODD-medewerker die zijn hand is kwijtgeraakt en oogletsel heeft opgelopen bij de explosie heeft tijdens de rechtszaak als slachtoffer gebruik gemaakt van zijn spreekrecht. Hij vertelde wat de gevolgen voor hem zijn geweest van de gebeurtenissen in oktober vorig jaar en hoe zijn leven  hierdoor onherstelbaar is veranderd.

  Slachtoffers grotere rol in strafproces dankzij spreekrecht
  De Wet spreekrecht is per 1 januari 2005 in werking getreden, samen met de Aanwijzing Spreekrecht en schriftelijke slachtofferverklaring. Zowel het spreekrecht als de schriftelijke slachtofferverklaring bieden slachtoffers en nabestaanden de mogelijkheid een grotere rol te spelen in het strafproces. Het spreekrecht kan het slachtoffer helpen bij de verwerking van het misdrijf en de dader confronteren met de gevolgen.

  PijltjeVolg het Openbaar Ministerie in Den Haag op Twitter!

 • Thu, 08 Nov 2012 12:06:00 +0000: Waddinxveen - Mannen aangehouden vanwege inbrekerswerktuigen - Nieuwsberichten
  Waddinxveen • Twee Gouwenaren van 27 en 41 jaar zijn in de nacht van woensdag 7 op donderdag 8 november aangehouden omdat ze inbrekerswerktuigen bij zich hadden.

  Agenten zagen rond 01.15 uur een auto van het bedrijventerrein Coenecoop afrijden en wilden deze auto controleren. Op de Henegouwerweg werd de auto langs de kant gezet. In de kofferbak lagen onder meer schroevendraaiers en een kniptang. Achter de bijrijdersstoel troffen de agenten een bahco aan. De twee inzittenden van de auto zijn daarop aangehouden.

  Inbrekerswerktuigen
  Veel gemeenten hebben in de Algemene Plaatselijke Verordening opgenomen dat het niet is toegestaan om werktuigen te vervoeren waarmee een inbraak gepleegd kan worden. De aanpak van woninginbraken heeft hoge prioriteit bij de politie. Daarom controleert de politie veel en treedt streng op tegen het overtreden van dat verbod.

  PijltjeMeld u aan voor de digitale nieuwsbrief en ontvang lokaal politienieuws!
  PijltjeVolg PolitieHM op Twitter!
 • Thu, 08 Nov 2012 10:38:52 +0000: Gouda - Poging inbraak winkel - Nieuwsberichten
  Gouda • Drie nog onbekende mannen hebben in de nacht van woensdag 7 op donderdag 8 november geprobeerd in te breken in een winkel aan de Doelenstraat. De politie zoekt getuigen.

  Een getuige hoorde rond 01.45 uur vreemde geluiden en zag dat een man met een bivakmuts op stond te bellen bij de ingang van een flat aan de Doelenstraat. Niet veel later kwamen er twee mannen van een dakje af. Ook zij droegen bivakmutsen. Het drietal rende vervolgens weg in de richting van de Tuinstraat en daarna in de richting van het parkje. De getuige rende achter de drie gemaskerde mannen aan, maar staakte de achtervolging toen één van hen hem bedreigde.

  De gewaarschuwde politie ontdekte dat er was geprobeerd om via een dakraam in te breken in een winkel. De daders zijn volgens de eigenaar niet binnen geweest.

  Signalement dader 1: een man van ongeveer 1.80 meter lang. Hij droeg een bruine leren jas tot op de heup, een blauwe spijkerbroek en een zwarte bivakmuts met ronde gaten ter hoogte van ogen en mond. Deze man stond te bellen. Hij sprak Nederlands met een buitenlands accent. Vanwege het accent vermoedt de getuige dat deze man van Noord-Afrikaanse afkomst is.

  Signalement dader 2 en 3: mannen van ongeveer 1.80 meter lang. Zij droegen donkere kleding en bivakmutsen met gaten ronde gaten ter hoogte van ogen en mond.

  Getuigen gezocht
  De politie wil graag spreken met getuigen die meer kunnen vertellen over deze inbrekers. Hebt u ze in de nacht van woensdag 7 op donderdag 8 november gezien in de Doelenstraat of omgeving? Weet u misschien hoe ze zijn gevlucht? Of hebt u andere informatie die kan helpen bij het vinden van deze drie mannen? Belt u dan met de politie in Gouda via 0900-8844.

  PijltjeMeld u aan voor Burgernet en werk mee aan een veilig Gouda!
 • Thu, 08 Nov 2012 09:50:29 +0000: Oegstgeest - Diefstal door babbeltruc - Nieuwsberichten
  Oegstgeest • Een 83-jarige bewoonster van een woning aan de Willem Dudoklaan is woensdagmiddag 7 november bestolen. De vrouw werd gebeld door een man die zich voordeed als medewerker van een bank.

  De bankpas van de vrouw zou weggenomen zijn en afgegeven zijn op het politiebureau. De vrouw heeft vervolgens haar pincode afgegeven toen daar om gevraagd werd door de zogenaamde bankmedewerker.
  Even later werd er beneden aangebeld door een persoon die een pakket kwam afgeven. De vrouw liep naar beneden waar ze aan de praat gehouden werd door een persoon die vertelde dat hij een medewerker van de gemeente was. Een andere man liep de trap op en kwam even later weer naar beneden. Deze man vertelde dat hij de huissleutel van de vrouw op de trap had gevonden. De sleutel werd afgegeven aan de vrouw en de man verliet de portiek. De vrouw ontdekte even later dat er sieraden uit haar woning waren gestolen. Met de bankpas was inmiddels ook een geldbedrag gepind.

  Babbeltruc
  De politie waarschuwt bewoners voor bezoekers die met een smoes de woning willen binnenkomen. Vaak hebben deze onbekende bezoekers een dubbele agenda en proberen ze ongezien waardevolle spullen zoals portemonnees en tassen weg te nemen. De politie adviseert ongewenst bezoek buiten de deur te houden en/of hun verhaal te controleren.

  Tip de politie
  De politie raadt iedereen sterk aan om onbekenden niet zomaar binnen te laten. Vraag mensen om een legitimatiebewijs en let goed op uw persoonlijke eigendommen. Als u het niet vertrouwt, bel dan direct de politie.

  PijltjeMeld u aan voor de digitale nieuwsbrief en ontvang lokaal politienieuws!
  PijltjeVolg PolitieHM op Twitter!

 • Thu, 08 Nov 2012 09:03:44 +0000: Voorschoten - Aanhouding wegens vernieling auto en bedreiging - Nieuwsberichten
  Voorschoten • De politie heeft woensdagavond 7 november een 18-jarige Voorschotenaar aangehouden op verdenking van vernieling en bedreiging.

  Agenten reden over de Leidseweg in de richting van de Voorschoterweg in verband met een melding van een vernieling van een auto op de Prof. Einsteinlaan. Een verdachte, een bekende van de politie, zou een mes bij zich hebben. De verdachte werd gezien op de Voorschoterweg en werd aangehouden. De man was echter agressief en bedreigde een agent.

  PijltjeMeld u aan voor Burgernet en werk mee aan een veilig Voorschoten!