Skip to content

Politie nieuws Noord Limburg


 • Fri, 04 Feb 2011 14:37:06 +0000: Aanpak hennepteelt in Weert - Nieuwsberichten
  Weert • U leest het regelmatig in de krant of hoort het op de radio: alweer is ergens een illegale hennepkwekerij opgerold.
  Illegale hennepkwekerijen zijn gevaarlijk voor u en uw omgeving. In woningen en bedrijfspanden waar hennep wordt geteeld, kan brand ontstaan door kortsluiting of oververhitting. Gemeente Weert, politie Weert, Openbaar Ministerie Roermond, woningcorporaties St. Joseph, Mooiland Vitalis, Wonen Weert en netbeheerder Stedin treden samen op tegen hennepkwekerijen in Weert. Zij verzamelen aanwijzingen en tips, ontmantelen de kwekerij en pakken de kweker stevig aan. De aanpak van hennepteelt is onderdeel van het veiligheidsbeleid "Weer(t) veiliger!". Hierin werken partners in veiligheid samen aan een veiliger gemeente.  Hennepkwekerij

  Overlast en gevaar voor u!

  Er bestaat een kans dat ook in uw wijk illegaal hennep wordt gekweekt. Henneptelers zorgen voor gevaarlijke situaties en kunnen overlast veroorzaken voor u en uw omgeving. Denk bijvoorbeeld aan brandgevaar, lekkages, stankoverlast, legionellabesmetting en schimmelvorming. Ook brengen hennepkwekerijen vaak criminele activiteiten met zich mee. Bovendien kosten deze kwekerijen ons allen geld. Het illegaal stroom aftappen door henneptelers leidt tot een hogere energierekening voor iedereen, ook voor u!

  De brandweer blust een pand in Weert. Deze brand is ontstaan door hennepteelt.

  Stevige aanpak kweker

  De organisaties die in dit project samenwerken, hebben verschillende taken als het gaat om het aanpakken van de kweker.

  Politie en openbaar ministerie rollen illegale hennepkwekerijen op en vervolgen de verdachte(n). Zij leggen beslag op de kwekerij en melden geconstateerde fraude bij de belastingdienst en de sociale dienst. Het openbaar ministerie vordert de inkomsten van hennepkwekerij terug. Wie wordt veroordeeld, krijgt een strafblad. Op hennepteelt staat een gevangenisstraf van (maximaal) twee jaar of een geldboete van 74.000 euro. Als er ook sprake is van ongezonde en dus ongewenste situaties voor kinderen, worden ook Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming geïnformeerd.

  Bij illegaal afgetapte elektriciteit berekent de netbeheerder Stedin de gemaakte kosten, sluit de stroom af en verwijdert de meter. De hennepkweker moet eerst betalen, voordat de netbeheerder de stroom weer aansluit. De kosten kunnen hierbij oplopen tot tienduizenden euro's.

  De woningcorporaties St. Joseph, Mooiland Vitalis en Wonen Weert verbieden zonder uitzondering de teelt van hennep in hun woningen. Bij overtreding vraagt de woningcorporatie de rechter om de huurovereenkomst te beëindigen, als deze niet zelf wordt opgezegd. Ook moeten huurders de aangerichte schade herstellen. Huurders van Mooiland Vitalis komen in het geheel niet meer in aanmerking voor een andere woning bij deze woningcorporatie. Bij St. Joseph en Wonen Weert geldt een periode van vijf jaar.

  De gemeente past bestuursdwang toe. Dat betekent dat de hennepkweker de kosten voor het opruimen van de hennepkwekerij moet betalen. Verder vordert de gemeente bij fraude met een bijstandsuitkering de uitkering terug en gaat waarschijnlijk over tot definitieve beëindiging van de uitkering.

  De uitwisseling van informatie tussen de organisaties vindt plaats binnen de kaders van de privacywetgeving.

  Herkennen

  Een hennepkwekerij is te herkennen aan stankoverlast (een penetrante hennepgeur), mechanische geluidsoverlast, warmte-afstoot (warme muren), condensvorming op de ramen, een versterkte lucht af- en toevoer (tocht), stroomstoringen (schommelingen in stroomsterkte) en een gloed van speciale lampen (kunstlicht). Vaak maken woningen of bedrijfspanden met een hennepkwekerij een verlaten indruk.

  Meldingen

  Heeft u overlast van een hennepkwekerij of vermoedt u dat er bij u in de buurt hennep wordt gekweekt? Wij worden wijzer van uw tips!

  Bel de politie: 0900-8844, of meld het bij www.meldmisdaadanoniem.nl: 0900-7000.

 • Fri, 28 Jan 2011 12:50:27 +0000: Burgernet heeft nu nummerherkenning - Nieuwsberichten
  Venlo • Vanaf 1 februari belt Burgernet niet meer met privénummer of nummer onbekend. Burgernet belt vanaf dat moment met het zichtbare telefoonnummer 0343-529850.

  Het is aan te raden dit telefoonnummer op te slaan in uw telefoon onder ‘Burgernet’. Zo kunt u de volgende keren zien dat u een Burgernet-oproep ontvangt. Dit telefoonnummer is echter niet hetzelfde als het telefoonnummer waar u naar terug kunt bellen met informatie over de actie. Dit was en blijft 0800-0011. Hier kunt u ook naartoe bellen als u het Burgernetbericht nogmaals wilt beluisteren. Het nummer 0800-0011 staat in direct contact met de meldkamer en dat is erg belangrijk als elke seconde telt. Het (terugbel)telefoonnummer wordt daarom ook altijd vermeld bij een oproep, om u hieraan te herinneren. 

  De reden om nummerherkenning in te voeren is vooral de ergernis die het bellen met een privénummer veroorzaakte bij de Burgernetdeelnemers. Omdat men hierdoor de oproep niet als een Burgernet-oproep herkent, kiest men er soms voor om niet op te nemen. Hierdoor misten deelnemers soms oproepen, terwijl men juist graag aan elke actie die er in de wijk is, meedoet. Vanaf 1 februari ziet u direct dat Burgernet belt.

  Klik hier voor meer

 • Thu, 18 Nov 2010 09:18:44 +0000: Overvallen in kaart gebracht met Google Maps - Nieuwsberichten
  Limburg-Noord • De politie Limburg-Noord brengt vanaf 1 november 2010 overvallen in de regio Limburg-Noord in kaart op Google Maps.

  Overvallen die worden gepleegd op onder andere woningen en bedrijven worden door middel van een icoontje aangegeven in de regio Limburg-Noord op Google Maps. Het icoontje van een overval wordt neergezet op de locatie waar de overval heeft plaatsgevonden. Wanneer de bezoeker van de "overvallenkaart" op het icoontje klikt volgt het verschenen persbericht en meer informatie over de overval. Als er een aanhouding is verricht in een bepaalde zaak kleurt het icoontje van de overval groen. Het is zo voor de bezoekers makkelijk te zien welke overvallen er in de regio hebben plaatsgevonden en in welke zaken er aanhoudingen zijn verricht.

   

  Deze nieuwe methode is een extra opsporingsmiddel van de politie. Er wordt ook al gebruik gemaakt van Twitter, Hyves en YouTube. De politie Limburg-Noord wil met het gebruik van Google Maps de communicatie richting de burger vergemakkelijken.

   

  Klik hier voor de Google Maps-kaart van de politie Limburg-Noord.

 • Thu, 11 Nov 2010 10:51:29 +0000: Uw huis bestand tegen inbraak? Doe de test! - Nieuwsberichten
  Venlo •

  Inbraak. Iedereen wil het voorkomen. Toch komen woninginbraken vaker voor dan u misschien denkt. Ook bij u in de buurt. Inbrekers slaan in Nederland zo'n 100.000 keer per jaar toe. Natuurlijk kunt u niet alles voorkomen. Maar u kunt zelf wel een aantal, dikwijls eenvoudige maatregelen nemen die de kans op inbraak verkleinen. Vul een korte test in en kom te weten hoe inbraakveilig uw huis is.
 • Mon, 01 Nov 2010 12:26:54 +0000: Politie.nl nu ook op mobiele telefoon - Nieuwsberichten
  Limburg-Noord • Voortaan overal en altijd politie bij de hand? Dat kan.

  Op 1 november gaat de landelijke mobiele website van de politie de lucht in. Op deze internetsite voor de mobiele telefoon vindt u het laatste politienieuws en de opsporingsberichten. Via een eenvoudige landkaart klikt u door naar het korps Limburg-Noord voor het regionale nieuws en voor een overzicht van de politiebureaus bij u in de buurt.

  Nieuwe media
  De politie wil de burger meer betrekken bij haar werk. Hier worden ook nieuwe media voor ingezet. Zoals bijvoorbeeld sms-alert, twitterende agenten, columns van korpschefs, een wervende Hyvespagina en filmpjes op YouTube. En nu is er dus ook de mobiele website. Een extra stukje service door snel en eenvoudig politie-informatie aan te bieden.

  Benieuwd hoe de politiesite eruitziet? Bezoek ons op m.politie.nl.

  Nog geen internet op uw telefoon?
  Geen probleem. De politie is natuurlijk ook gewoon via de computer te volgen op deze site.

  Politie.nl nu ook mobiel